søndag 18. november 2007

Vi er i Kapenguria, POKOT

Nå er det drøye 2 uker siden vi forlot Nairobi, og begav oss ut på den 10-timers lange bussturen opp til Pokot. Vi fikk sannelig merke betydningen av sangen ”Humpetitten” på både kropp og sjel. Det gikk særdeles fort på heller dårlige veier. På tross av at dette var et offentlig og noe skrøpelig transportmiddel, suste vi stadig forbi nyere og det som med våre norske øyne så ut som mer egnede ”safari-biler”. Uten å overdrive tør vi påstå at det ble oppimot 100 forbikjøringer. Dette resulterte i at vi for det meste befant oss i høyre kjørebane, noe som er urovekkende med tanke på at det i Kenya normalt er venstrekjøring. Vi overlevde likevel.

For tiden holder vi hus ved Kapenguria Bible Centre, ca. 2000 m.o.h. Temperaturen er veldig behagelig, oppimot 30 grader i skyggen – og varmere skal det bli, vi går nemlig mot sommer i Afrika. Her får vi mye bibelundervisning ispedd en god dose praktisk lære. Kultursjokkene kommer som perler på en snor; det er bare å kaste seg ut i det og håpe på det beste. Møte med afrikanere som omtrent ikke har sett hvite før, er utrolig spesielle. Det finnes ulike typiske reaksjoner:
a) De blir stående måpende med åpen munn, og stirre usjenert over lengre tid.
b) De begynner skratt-le over enhver bevegelse vi foretar oss. Peker gjerne.
c) De kommer snikende bakfra for å kjenne på hud eller hår.
d) De virker skremt, og gjemmer seg når vi prøver å få kontakt.

Ellers blir de fleste barn voldsomt oppglødde når de får se oss ”mzunguer”, og løper gjerne etter bilen mens de skriker utrettelig: ”how are you?”. De voksne kenyanerne er óg veldig imøtekommende og vennlige. Det virker som om de alltid har tid til en prat.

A Bugs Life

En av de første dagene våre her, fikk vi den ære å bli besøkt av en voldsom, flygende teremittsverm. Etter råd fra onkel Ole (Herr Kiplesund, tidligere misjonærbarn), fanget vi noen av disse skapningene og stekte dem i smør og salt. Det smakte som en blanding av popcorn og bacon-snacks.
Lørdag 17. november var det Tegla Louroupe Peace Race her i byen (Makutanu). Strømmen av deltakere var mildt sagt enorm. Vi fikk den tvilsomme ære å løpe i eliteklassen (10km), ettersom frykten var stor for at vi skulle kapre premien i amatørklassen. Dette viste seg å være ubegrunnet frykt. Ettersom vi befinner oss på et ekstremt høydenivå, hvor lufta er meget tynn, hadde vi liten sjans til å hevde oss på noe som helst område. Vi fikk oppleve noe høydesyke, som besto av kvalme, smerter i innvoller, hodepine og hjertestikk. Det var fint å komme i mål. Marie var særdeles fornøyd med at noen afrikanere ledet henne på en snarvei, som gjorde at hun slapp de siste 3 km. Hun løp villig etter anvisning, og var noe sjokkert da hun ankom stadion i en nogenlund god tet.


Ellers kan vi nevne at førstekommende fredag er dagen vi reiser til Chesta for en ukes tid. Her skal vi få smake mer på det ekte bushlivet (altså: null nett). Dessverre må vi meddele dere at vår generelle internett-tilgang er svært redusert. Vi gjør vårt beste, men kan ikke love like hyppig oppdatering som i Nariobi. Likevel er det utrolig hyggelig å få kommentarer, og det settes stor pris på at dere følger så ivrig med!

God bless!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Lene spise insekter...? Priceless.. Jeg er stolt av deg!!

Anonym sa...

Fantastisk med de insektene. Høres digg ut :) Ellers er reaksjonsmåte c meget interessant!

Anonym sa...

Det er bra at dere endelig har tatt til vett og spist noen av alle disse dyrene dere omgås. Her er det snø og desverre ingen insekter.Bra at dere holder formen vedlike og sper på med proteiner. Men disse smertene i innvollene dere snakker om høres ikke helt digg ut.

Anonym sa...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o dinheiro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o Cresce.Net(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. If is possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll, I thank. Good bye friend.

Anonym sa...

Hei

Anonym sa...

Hei jenter ! Jeg blir litt småmisunnelig når jeg er innpå siden deres :) Ja,ja bortsett fra de små insektene deres da..."æsj" :) Dere er veldig heldige som får oppleve alt dere skriver om, noe som dere gjør på en utrolig engasjert,artig og levende måte. Dere får meg til å drømme meg bort litt.. :) superflott ! Likte veldig godt hompetitten... :)Jeg er med å ber for dere og ber Gud ta frem den beste olja og salve og velsigne dere rikelig. Følger spent med videre.. Grete Haaland

Anonym sa...

Hei Marie og Lene.
Nå har jeg endelig funnet ut at det går ann å sende en hilsen uten å bli Google-medlem så her kommer en hilsen fra meg.
Utrolig gøy å følge med på sidene til både deg og Fredrik, dere har så levende språk begge to. Gleder meg også over å konstatere at når man bare kaster seg ut i det, så kommer opplevelsene på løpende bånd. Samtidig som det blir mye lek og moro, er jeg overbevist om at dere fylles opp i ånd og sjel også. Ha det veldig bra fortsatt begge to. Guds rike velsignelse fra Geir

Anonym sa...

Hei Marie og Lene! Takk for gode livstegn fra Afrikas villmark. Jeg innrømmer at min interesse for Afrika er stigende. Har dere sett Viktoriasjøen der nede? Der fins det mange fiskearter som bare fins der og ingen andre steder på jorda, såkalte endemiske arter. Tror faktisk de kan smake bedre enn termitter.Ellers må det være fantastisk å møte afrikanere som ikke har sett noen blekansikter før. Hvilken kulturkontrast! Ber for dere. Hilsen Ørnulf

Anonym sa...

bra dere koser dere:-) men savner dere ;-)

Katrine sa...

JEG SAVNER DERE!
Punktum.

Smask og dask <3 <3

Anonym sa...

Hallo :) Ser ut som dere har det fint hvertfall ;P hehe... misunner dere ! Her hjemme er det kaldt som fy .. Skal hilse fra hele flokken fra Moss :)Spessielt mormor ... Foressten god jul =)

Hilsen Marthe